Dette må du tenke på ved kjøp og planlegging av nytt kjøkken

0
291

Når man skal begynne med planlegging av et nytt kjøkken er det veldig mye man må tenke på. Her har vi samlet noen tips til hva du bør tenke på ved kjøp og planlegging av det nye kjøkkenet.

Det første du må tenke på ved planlegging av kjøkken er om du ønsker en helt ny innredning, eller om du ønsker å bytte ut noen elementer. Skal du rive en vegg, eller gå fra lukket til åpent kjøkken? Skal det legges nye gulv og kanskje det skal legges fliser? Dette er spørsmål som må besvares før den første tegnetimen.

Deretter setter du et budsjett. Når budsjettet er satt vet du akkurat hvor mye du har å gå på, slik at du kan velge innredning og hvitevarer ut i fra dette. Når budsjettet settes er det også viktig at det går i tråd med det som er planlagt. Ønsker du å realisere kjøkkendrømmen din med strøkne løsninger – sier det seg selv at budsjettet må være realistisk.

 

Mål opp kjøkkenet og lag en skisse

Når du skal måle opp kjøkkenet er det utrolig viktig at man er helt nøyaktig. Er huset ditt gammelt, er sjansen stor for at vegger og gulv er skjeve. Vi anbefaler derfor at man i tillegg til å måle veggen på vanlig måte, også måler 60 cm ut fra veggen. Her må du inkludere hvor stor plass dører og vinduer trenger for å kunne åpnes, alle vegger i rommet, takhøyden, men også størrelsen på vinduene, karmer, dører og radiatorer.  Andre ting som må markeres er strøm, vann, avløp, utluft for ventilasjon, gass og panelovner. Se bilde nedenfor.

Har du tenkt til å rive ned ditt gamle kjøkken? Det lønner seg å vente med oppmålingen til dette er gjort, for når et kjøkken rives, kommer alle skjulte ting frem i lyset. eksempler på dette kan være rør som stikker for langt ut, som fører til at man ikke kan plassere oppvaskmaskinen der man ønsker.

Hvilken utforming bør du velge?

Når man skal planlegge kjøkkenløsningen som passer best, er det viktig at man tenker på arbeidstrekanten. Som vist på illustrasjonen nedenfor kan denne tilpasset et hvert kjøkken.

Arbeidstrekanten gjør matlagingen effektiv, og den består av tre soner – komfyr, oppvaskbenk og kjøleskap – de tre viktigste elementene på et kjøkken. Denne arbeidstrekanten bør ha en maksimal lengde på 6 meter totalt. Har du et lite kjøkken bør du også tenkte på avstanden mellom komfyr/platetopp og vask, som ikke bør være mindre enn 40 cm. Den anbefalte avstanden mellom komfyr og vask er 80 cm, i tilfeller hvor kjøkkenet ditt strekker seg utover én vegg. Dette for at du skal ha muligheten til å sette fra deg ting på begge sider.

Står komfyren plassert i nærheten av et høyskap, bør man ha minimum 60 cm mellom disse. Dette anbefaler vi også slik at du skal få satt fra deg ting underveis i matlagingen, på begge sider.

Er løsningen du ønsker praktisk? Hvis ikke, kan du tegne det opp slik at alt er plassert slik at elementer er innen rekkevidde for en bedre arbeidsflyt på kjøkkenet. Tenk smart og utnytt all plass!

Har du plass til en kjøkkenøy?

Kjøkkenøyer har vært veldig i vinden de siste årene, men har du begrenset plass er det ikke sikkert det vil passe seg å gå for den løsningen. Det er viktig at man tenker på hvor stor plass man har fra utgangspunktet, før man bestemmer seg for formfaktor.

Har du derimot plass til en kjøkkenøy bør det være en avstand mellom hoveddel og øy på minimum 120 cm, slik at skuffer på begge sider kan dras ut samtidig, og slik at man ikke blir forstyrret av forbipasserende under matlagingen.

Andre ting som kan være greit å tenke på:

 • Hjørneskjøt: Minimum 150 mm fra skjøt til integrert vask/hvitevare.
 • Normal avstand mellom benk og veggskap: 51 cm.
 • Normal høyde på kjøkken: 228-233 cm.
 • En eller flere dører inn til kjøkkenet? Mål høyden på døren for å se om du har plass til et skap over for å utnytte plassen maksimalt.
 • Vifte/Ventilator: Få oversikt over hvor luften går ut, om den vil komme i konflikt med skap eller om den måtte legges over veggskapene.

Design kjøkkenet etter stilen i hjemmet

Stilen og designet på kjøkkenet kan gjøre matlagingen enda bedre. Går du for eksempel fra lukket til åpent kjøkken, eller skal du rive det gamle og bygge opp et nytt åpent kjøkken? Da er det viktig at du koordinerer stilen, slik at ikke kjøkkenet får en helt annen look.

Benkeplatene bør matche fargetonen i gulvet, men ønsker du å gå en annen vei kan den heller være en kontrast til resten av kjøkkenet.

Vi anbefaler at du velger ett element i kjøkkenet, for eksempel fronten, som du kan ta utgangspunkt i når du skal designe og innrede resten av kjøkkenet. Deretter kan du velge ut fliser, gulv og andre farger som du ønsker å bruke.

Andre spørsmål du kan stille deg selv:

 • Hvor skal du oppbevare tørrvarer?
 • Ønsker du fryse/kjøleskuffer?
 • Hvor skal oppvaskdelen være, og hvor mye plass trenger du der? (Oppvaskmaskin og vask)
 • Hvor skal du plassere skuffer, høyskap, vanlige skap?
 • Hvor skal du plassere den offisielle arbeidsstasjonen og hvor mye plass trenger du der?
 • Hvor mange kommer til å bruke kjøkkenet?
 • Har du mange selskap hvor det skal lages mye mat?
 • Gjøres det andre ting enn å lage mat på kjøkkenet?

Kjøkkenet er ikke lenger bare et rom i hjemmet hvor det lages mat. Det har i følge trendene i tillegg blitt en arbeidsplass, der ungene leker og gjør lekser. Derfor er det viktig at kjøkkenet tilpasses alle, og at man legger til rette for dette på et tidlig stadie.

Praktiske råd ved planlegging av nytt kjøkken:

 • Vi anbefaler at du velger 2x 30cm dører i stedenfor 1x 60 cm, slik at du slipper å ta ett skritt ut ved åpning av døren. Kan bestilles hos oss, men foreløpig ikke legges inn i vårt tegneprogram.
 • Skal ovnen integreres bør den ikke monteres høyere enn 90 cm.
 • Ønsker du å integrere mikrobølgeovnen bør den ikke monteres høyere enn 120 cm.
 • Har du lyst på liggende håndtak på skuffer eller skap, bør disse monteres vertikalt for å unngå konflikt i hjørner.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here