Her finner du noen nyttige tips til hva du bør tenke på før du går til innkjøp av en ny vaskemaskin. I tillegg gir vi deg noen gode råd om hvordan du bør vaske tøyet ditt.

Velg riktig vaskemaskin

Mange av oss har stått foran vaskemaskin-veggen i butikk eller bladd gjennom massevis av vaskemaskiner på nettsiden med et stort spørsmålstegn. Hva skal man velge og hvilke funksjoner skal man gå etter? Spørsmålene er mange.

På denne siden forklarer vi de vanligste begrepene for å gjøre kjøpsprosessen enklere for akkurat DEG.

Lær noe nytt og løp og kjøp!

Vaskekapasitet

Vaskekapasitet tilsvarer hvor mange kg tørt tøy vaskemaskinen klarer å håndtere på en gang, og hos oss er det vaskemaskinene med 7 kg kapasitet som selger best. Vasker du lite og ofte trenger man ofte ikke den aller største kapasiteten, men vasker man mer sjeldent og store vasker på en gang, kan det være lurt å vurdere en maskin med litt større kapasitet. Husk også at det kan føre til slitasje på vaskemaskinen dersom man fyller den over anbefalt vektgrense.

Har du en stor husholdning er det derfor viktig å tenke over hvor mye man faktisk har behov for å vaske på en gang. Øker du fra for eksempel 7 kg til 8 kg har du muligheten til å vaske dyner i maskinen.

Får du plass til en knyttneve på toppen av vasken i maskinen er den fylt opp. Om du fyller vaskemaskinen fullere enn dette, bør du øke vaskekapasiteten.

Hva er kapasiteten på tørketrommelen?

Dersom du har en tørketrommel eller vurderer å kjøpe dette samtidig bør man være klar over hvilken tørkekapasitet den har. Velger du for eksempel en vaskemaskin med 8 kg vaskekapasitet og kjører full vask, er det kjedelig hvis tørketrommelen kun tar 6 kg. Da kan du ikke tørke hele vasken på en gang.

Børsteløs motor

Tradisjonelle vaskemaskiner består bl.a. av en del som kalles “børster” og som får trommelen til å gå rundt. Denne delen har på sikt lett for å slites ned, og produktet har derfor potensielt kortere levetid enn en vaskemaskin med børsteløs motor. Vaskemaskiner med børsteløs motor er ofte tilknyttet lengre garantitid på grunn av færre slitedeler – som igjen tilsvarer lengre levetid, og denne type motor gir i tillegg mindre vibrasjoner og lavere lydnivå.

Skånetrommel

En skånetrommel betyr at vaskemaskinen er mer skånsom mot tøyet under vask og sentrifugering. Dette fører til mindre slitasje på tøyet, og plaggene holder seg derfor lengre.

Sentrifugering

Sentrifugering måles i omdreininger per minutt, eller o/min. Dersom du ikke har tørketrommel kan det være lurt å sette på høyere sentrifugering for at tøyet skal lufttørke raskere. Men på den andre siden sliter det mindre på tøyet dersom du sentrifugerer ved lavere hastigheter.

Ved at du øker fra for eksempel 1400 o/min til 1600 o/min vil vasken bli tørrere, samtidig som du sparer både tid, spesielt ved opphenging av tøy, og energi ved bruk av tørketrommel.

Lydnivå

Lyd- eller støynivået oppgis i Desibel (db). Jo lavere tallet er, desto mindre bråker den under vask og sentrifugering. Dette oppgis som standard på produktets energimerkelapp.

Utsatt start

Denne funksjonen lar deg velge når vasken skal starte, slik at den for eksempel er ferdig akkurat når du kommer hjem fra jobb. Da unngår du at tøyet ligger fuktig i trommelen i flere timer.

Dampfunksjon

Dampfunksjonen sprøyter inn varm damp på tøyet etter endt vasking. Benytter du denne funksjonen ved vask av klær du vanligvis ville strøket etter tørk, slipper du denne delen av vaskejobben. Perfekt for skjorter og bluser.

Automatisk dosering

Dette er en funksjon som doserer såpen riktig basert på tøymengde. Riktig dosering gir mindre såperester, og dette er perfekt for allergikere. Automatisk dosering er også kostnadsbesparende, da du bruker mindre vaskeprodukter per vask.

Vask tøyet riktig

Dosér riktig

Dosér riktig i henhold til vannets hardhetsgrad. Spør eventuelt vannverket eller kommunens tekniske etat. Tøyet blir ikke renere av at du sløser med vaske-og skyllemiddel. Du forurenser i stedet miljøet og øker risikoen for allergi i familien ettersom det kan bli værende igjen såperester i tøyet. Les derfor anvisningene på vaskemiddelpakken. Her ser du hvor mye vaskepulver som kre­ves for å rengjøre angitt meng­de skittentøy.

Vask ved lave temperaturer

Du sparer strøm hvis du vasker ved lavest mulig temperatur og unngår å bruke tørketrommel. Dette bidrar til å redusere den globale oppvarmingen og luft­forurensning i form av svovel og nitrogenforbindelser, som er giftig for planter og dyr.

Vreng plagget, tøm og lukk

Fleece, strikkeplagg, velur og jeans bør alltid vaskes på vran­gen, ellers vil trommelen slite på tøyet. Tøm alltid lommene, og lukk samtidig glidelåser og borrelås. Hvis de er åpne, kan de feste seg til tøyet og dra løs tråder eller lage nupper.

Fyll maskinen helt opp og sløyf forvasken

På den måten sparer du vann. Dette er nødvendig fordi det er et stort vannforbruk i store deler av Europa. Jo mer vann vi bruker, desto mindre blir det igjen i naturen (i vassdrag og våtmarksområder). Vi forbru­ker cirka hundre liter vann i døgnet per person. Det vannet som renner ut i avløpet, må gjennom et renseanlegg – for det kan gjenbrukes. Sløsing med vann er derfor også sløsing med energi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here