Når vannet fra kranen smaker litt kjipt og utvalget av brus i butikken ikke strekker til, bør du vurdere en kullsyremaskin — en brusmaskin, som vi kalte det når vi var små drittunger.

Den gangen var det ikke særlige utvalg av slike maskiner, og flaskene til maskinene var tilpasset små og ivrige barnekropper med udiagnostisert ADHD — som egentlig ikke trengte særlig mer sukker i kosten.

 

En bedre hverdag

For mange vil den noe beskjedne investeringen i en kullsyremaskin være et lite steg til både økt velvære og helse. Dette fordi disse maskinene erfaringsvis ofte medfører økt inntak av vann — og ikke brus. Det er forøvrig ingenting i veien for å ta helt av og supplere med filtrert vann. Kanskje også alkalisert vann, men det blir langt utenfor målet for denne guiden å dra langt innom potensielle helsegevinster av slikt.

Mange av oss drikker for lite i løpet av dagen, men ved bruk av kullsyre og eventuelt isbiter i vannet vil de fleste av oss finne vann fra kranen mer tiltalende som forfriskning og tørstedrikke. Du skal også være vel vitende om at tennene nyter godt av å bli utsatt for mindre syre enn hva det er i brus. Det er nemlig ikke noe stor sammenheng mellom ordet kullsyre og syre som er negativt for tennene våre.

Kranevann med kullsyre har som regel en ganske nøytral pH / surhetsgrad.

 

 

«Folkevalget» — Produktet som balanserer pris, utforming og funksjoner.

Sodastream Spirit (699,-) er en kompakt maskin med over snittet fin utforming.
Selv om maskinen er manuell, har den hurtiglås funksjon og slipper ikke dråper direkte på kjøkkentopp/bordflate.

 

«Designeren» — Produktet som skiller seg ut med sin utforming.

Sodastream Crystal (1.290,-) har nærmest en litt kunstnerisk utforming og en litt futuristisk måte å fylle de lekre flaskene.
Kanskje ikke den mest praktiske og raskeste måten å lage boblevann, men definitivt den som vekker mest oppsikt.

 

«Entusiasten» — Produktet som har fokus på funksjonalitet og egenskaper.

Sodastream Power (1.493,-) har en flott utforming med rene linjer som de avrundete flasken komplimenterer godt.
Maskinen har automatisk styring av kullsyremetningen i 3 valgfrie nivåer. Da blir det kontroll og suksess hver gang!

 

Smaksvariasjon og (innovativ) bruk

Selv om det finnes et ganske stort og spennende utvalg smakstilsetninger til kullsyremaskinene på markedet, er det et hav av andre muligheter også. De fleste har sikkert prøvd forskjellige typer smakstilsatt vann fra butikkene, men om det ikke strekker til som inspirasjon er det mange muligheter for eksperimentering med ingredienser som ellers inngår i ditt vanlige kosthold, eller spennende saftvarianter fra butikken — så vel som fra sommerens innhøsting fra egen hage.

Noen tips til eksperimentering er noen agurkskiver i glasset, (stjerne)anis for lakrisaktig smak, urter — ja, det er fritt for å prøve ting du kanskje ikke tror kan fungere. Innimellom dukker det muligens opp en positiv overraskelse når (rare) ting blandes. Det er noe med det å gjøre ting uten de store forventningene og utfordre normene — være litt vill …

Bare ikke forvent at annet enn vann skal kunne ta i mot kullsyre direkte fra maskinen uten at rommet vil se ut som om det har vært en eksplosjon der. Slik eksperimentering kan medføre at både kullsyremaskinen og omgivelsene blir ødelagt. Alle smakstilsetning bør altså skje etter at vannet er mettet med kullsyre. Noen ting vil selv da kunne forårsake brusing som medfører søl. Vanlige smakstilsetninger kan bruse over om flasken ikke holdes skrått og du heller rett i vannet.

Det finnes for øvrig skriverier på nettet som hentyder at bruken av sprudlevann fra kullsyremaskiner kan fremme bedre resultater på kjøkkenet ved bruk som delvis erstatning for kranevann i bakverk, som for eksempel pizzadeig. Tanken på at det muligens skal så lite til for å få (enda) sprøere pizzabunn, trigger definitivt min nysgjerrighet.

Plast med ekstra grønn følelse

For de av oss som får en god følelse av å bidra til effektiv kildesortering og gjenbruk, vil kullsyremaskiner også bidra til et mindre forbruk av plastflasker siden vi bruker maskinens flasker om igjen i årevis, før vi endelig resirkulere dem. De har nemlig ikke evigvarende holdbarhet når de blir brukt som tiltenkt.

Flasker av PET plast tåler ikke oppvaskemaskin / temperaturer over 50 ºC eller frost / under 1 ºC, og må resirkuleres om de skades/deformeres eller når du synes de har blitt for slitte og matte. Flaskene varer vanligvis i 2 – 3 år, og har påført holdbarhetsdato.

Det finnes flasker til Sodastream av PEN plast som tåler oppvaskemaskin, men disse er tilsynelatende ikke så utbredt og ser så langt ikke veldig lekre ut. De flotteste flaskene er også fra Sodastream, og er laget i glass med bølget mønster. Disse kan også has i oppvaskemaskinen, men rommer bare 0,7 liter. Vanligvis er flaskene 1 liter, men det finnes mer ut-på-tur-vennlige 0,5 liters flasker også.

Aqvia har også flotte flasker med metalldetaljer, og fargetonet plast. Da kan barna få hver sin farge — å krangle over, og det er mulig å koordinere serveringen med fargene i interiøret.

Personlig har jeg tre flasker dedikert til kullsyreholdig vann i kjøleskapet, slik at vi alltid har kald og sprudlende drikke som forfriskning til måltider og når tørstefølelsen trenger en skyll. Noen ganger dropper jeg til og med melken til frokost til fordel for et glass sprudlevann som river i munn og svelg — som starter maskineriet på en unikt tilfredsstillende måte.

Luft i magen

Kullsyrepatronene er vanligvis merket med at de holder til 60 liter vann, men dette vil selvfølgelig bli påvirket av hvor mye du ønsker vannet skal gjøre ut av seg når du nyter det. Noen maskiner har automatisk styring av kullsyremetningen i nivåer, og er du ekstra glad i bobler holder innholdert i en universal og standard 425 gram patron kanskje bare til rundt 35 liter før alle forsøk på å sprudle vannet blir litt i tammeste laget og det er på tide å sette i ny kullsyrepatron.

Jeg har tre kullsyrepatroner også, så slipper jeg å gå tom for eksempel når butikkene er stengt. Sånn sett er det lurt å kjøpe i alle fall en ekstra når det er tilbud på dem. Det samme går for ekstra flasker, for de kan være litt vel dyre.

Vurdering av evner

Det kan være greit å ha et forhold til hvilke funksjoner du ønsker deg på en kullsyremaskin for at den skal være enkel å bruke og ikke forårsake hyppige frustrasjoner. Noe må nødvendigvis ofres, siden produkter generelt sjelden eller aldri ”har alt” og er perfekte (for alle), i alle fall ikke til en folkelig pris. Jeg synes ingen maskin jeg har sett er både den flotteste og den med best kombinasjon av funksjonalitet.

Personlig kommer jeg aldri igjen til å velge en manuell maskin hvor kullsyremetningen — eller overmetningen (trykket), styres av hvor lenge og mange ganger jeg trykker på en knapp. Jeg slet med å gjenkjenne lyden som varslet om at jeg var på grensa, før det var for sent. Det kan det bli søl av. Like så om det fylles for mye vann på flasken.

Flaskene mine med metalldetaljer ser veldig bra ut synes jeg, og at de har hurtiglås funksjon (”snap-lock”) har gjort meg så bortskjemt at jeg ikke kunne tenkt meg å være uten. Selv om å vri flasken i lås ikke er særlig krevende — egentlig.

Selv om korrekt bruk ikke skal forårsake søl, drypper det nesten alltid fra tappen kullsyren kommer fra, da den blir senket ned i vannet under bruk. Derfor ville jeg erfaringsmessig ikke gått for en maskin uten dryppbrett. I hvert fall ikke på en kjøkkentopp/flate som ikke er veldig diplomatisk ovenfor fuktighet.

Oppsummerende refleksjon

Jeg har gått gradene fra 80-tallets maskiner, med en solid pause mellom da jeg var barn og nå er et voksent barn og kan kjøpe akkurat det jeg har lyst på — og har råd til. De siste årene har jeg hatt en automatisk maskin med skjerm som unyttig animerer boble-prosessen og unøyaktig viser gjenstående kullsyrenivå på patronen. Den har fire innstillinger for kullsyremetning, dryppbrett og hurtiglås funksjon for flaskene. — Kaldt vann og fire på kullsyrenivået river ganske godt.

Selv om det finnes maskiner som frister mer visuelt, så vil jeg nok heller prioritere funksjonaliteten jeg er vant med når jeg må kjøpe ny. For jeg skal fortsette å være en strålende fornøyd storforbuker av kullsyremaskin og de fordelene det gir meg og familien min — til jeg ufrivillig tørker inn.

Ekstra flasker

Flaskene ser generelt litt like ut, med kork og bunn i plast eller metall. Sistnevnte ser definitivt best ut på bordet — og i kjøleskapsdøren. Noen flasker til Aqvia maskinene fås med fargetonet plast. I det siste har mer organisk formet / buede flasker dukket opp, og glassflaskene til Sodastream Crystal er ekstra flotte.

Vanlige flasker finnes i størrelsesvarianter for en halv eller hel liter. Flasker av PET plast tåler hverken frost eller oppvaskemaskin. Flasker av PEN plast kan vaskes i maskin, men de er derimot ikke så utbredt. For å alltid ha skikkelig kaldt vann klar til konsum, er det greit å ha flere flasker selv om de vanligvis koster rundt 150 til 200 kroner ordinært.

Kullsyrepatron

Både AGA og Sodastream leverer standard kullsyrepatroner på 425 gram som holder for opptil 60 liter vann. Liker du mer / ekstra mye bobler i vannet holder de til rundt om og litt over halvparten av oppgitt vannmengde.

Disse standardpatronene passer alle kullsyremaskiner på markedet, samt enkelte kjøleskap. De ”pantes” i butikken når de er tomme, og man får da vanligvis en ny og full for litt under til litt over hundrelappen. Ha gjerne en ekstra på lur.

Smaksessenser

Det skal finnes hundrevis av varianter mellom leverandørene, men butikkhyllene begrenser seg ofte til det de flest av oss kjøper. Det er ingen grunn til at det skal stoppe variasjonene, for du kan finne på mye (godt) selv også eller bruke saft. Smaksessensene koser vanligvis en plass midt mellom 50 og 100 kroner.

Tre av mine favoritter fra leverandørene er ”Pink Grapefruit”, ”Ginger Ale” (ingefærøl), og innimellom små mengder ”Energy” med vitamin B2, B3 og B6 samt 15 milligram koffein. Sistnevnte er altså en energidrikk som barn og unge ikke har behov for selv om det kan virke slik når vi vekker dem.

Aarke 3355 // Aqvia Balance // Aqvia Exclusive

Sodastream Jet // Sodastream Genesis // Sodastream Spirit // Sodastream Source // Sodastream Power // Sodastream Crystal

Dette er en handleguide — en veiledning til et godt kjøp, samt tips for at du skal få mye glede av valget du gjør.
Anbefalingene er ikke basert på noen sammenlignende test av produktene, kun egne og andres erfaringer samt litt synsing og kvalifiserte antagelser.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here